HARTSLAG NU
Bent u al aangemeld?DOWNLOAD BOEKJE 107
AED locaties
Volendam en Edam >>
De 5 punten van EHBO
Let op gevaar >>
Snelheid van reanimeren
Luister hier naar het ritme en klik op het stiptje bij 112.

RK EHBO-vereniging "St. Willibrordus" Volendam weer 18 nieuwe leden rijker

Op dinsdag 8 mei 2018 werd in De Jozef de jaarvergadering van de RK EHBO-vereniging "St. Willibrordus" gehouden. Tijdens deze vergadering werden traditiegetrouw de pasgeslaagde leden in het zonnetje gezet. Cursusleider Jaap Zwarthoed had voor iedereen een persoonlijk woordje op papier gezet; hierin beschreef hij o.a. het verloop van de cursus, de extra les op zaterdag voor degenen die niet zeker waren van zichzelf, de examenstress en het in eerste instantie met vlag en wimpel zakken van een van de cursisten, die vervolgens niet kwam opdagen bij een speciaal voor hem georganiseerde extra les, maar bij het herexamen uiteindelijk wel glorieus wist te slagen, al was het Jaap een raadsel hoe.

Een groot applaus was er voor Marah Illia, een vluchtelinge uit Syrië, die de Nederlandse taal nog niet geheel machtig was, waardoor het behalen van een EHBO-diploma extra werd bemoeilijkt. Desondanks bezocht zij trouw alle cursusavonden, samen met haar zoon die als tolk fungeerde.  Met gebarentaal, veel handen- en voetenwerk en persoonlijke assistentie van Gré Veerman lukte het haar uiteindelijk om zich de lesstof eigen te maken. Zij slaagde glansrijk. Een uitzonderlijke prestatie.

Het bestuur van de EHBO-vereniging is trots op al haar leden. Het ledenaantal blijft ieder jaar nagenoeg gelijk. Vorig jaar rond deze tijd hadden nog maar twee personen zich aangemeld voor de beginnerscursus en zag het ernaar uit dat deze niet door zou gaan. Na de zomer stroomden de aanmeldingen echter binnen en stonden er ineens achttien gemotiveerde cursisten op de stoep van het Don Bosco College. Om met de woorden van voorzitter Cor Tol te spreken: "Onze gemeente wordt steeds veiliger en dat is een goede zaak." Wilt u ook een EHBO-cursus volgen, neem dan contact op met de secretaris, Jeanette Kes-Veerman, via e-mail volendamehbo@gmail.com. Voor meer info: www.ehbovolendam.nl.

AED-apparaat buiten de Vincentiuskerk en in Mariakerk

Sinds kort zijn beide kerken in Volendam voorzien van een AED-apparaat (Automatische Externe Defibrillator). De kosten hiervan zijn voor een deel door het kerkbestuur opgehoest.

De kasten waarin de AED’s zitten zijn verzorgd door EHBO-vereniging St. Willibrordus Volendam, die tevens voor de aanschaf zorgdroeg. Hans Jonk (Chef), de kerkmeester van de parochie HH Maria en Vincentius, is blij dat beide kerken nu over een AED beschikken.

In de Mariakerk hangt deze binnen en kan gebruikt worden als de kerk geopend is. In de naaste omgeving (o.a. bij de huisartsenpraktijk van dokter Agatha Schilder) hangt een AED die 24 uur per dag bereikbaar is. In de naaste omgeving van de Sint Vincentiuskerk was nog geen AED voor 24/7. Daar is nu dus verandering ingekomen. Bij de zij-ingang van de Vincentiuskerk (bij het pad naar de begraafplaats), hangt het AED-apparaat.

Gezellige afsluiting van geslaagde beginnerscursus EHBO

Op woensdag 31 januari 2018 werd in De Jozef geproost op de goede afloop van de beginnerscursus EHBO die in september 2017 startte. Onder leiding van instructeur Jaap Zwarthoed en zijn vaste (LOTUS)assistenten werden de cursisten in een tijdsbestek van 12 weken klaargestoomd voor het EHBO-examen op 19 en 20 december 2017.

Voor de laatste twee lessen werden extra assistenten ingezet die de cursisten toetsten op hun theorie- en praktijkkennis. Dat was best even schrikken; voor sommigen bleek er nog wat werk aan de winkel. Echter, deze aanpak wierp wel zijn vruchten af: maar liefst 17 cursisten slaagden in 1x voor het EHBO-examen. Eén cursist redde het net niet en probeert het in februari 2018 nog een keer. Een prima resultaat, waar instructeur Jaap Zwarthoed  en zijn assistenten met recht trots op kunnen zijn.  De officiële diploma-uitreiking zal traditiegetrouw plaatsvinden tijdens de jaarvergadering op 24 april 2018 a.s.

Wilt u ook een EHBO-cursus volgen, neem dan contact op met Jeanette Kes-Veerman, secretaris, via volendamehbo@gmail.com. Voor meer info: www.ehbovolendam.nl.

 
 
 


Promotieclip Eerste Hulp
klik hier >>


AED bij u in de buurt!
klik hier >>